• Vincent@feddit.nl
    hexagon
    ·
    10 months ago

    Een 35-jarige man uit Den Haag en een 26-jarige vrouw uit Rijswijk zijn veroordeeld voor smaad omdat ze gegevens van een vermeende pedofiel online deelden. Dat deden ze drie jaar geleden. De rechtbank legde beiden een werkstraf op van 80 uur.

    Het slachtoffer verloor door de incidenten zijn baan, dook onder en verhuisde later naar een andere woonplaats.

    De twee verdachten moeten een schadevergoeding van 540 euro betalen aan de man en zijn vrouw.

    Ik word normaal een beetje moe van altijd maar roepen om zwaardere straffen, juist met dit soort eigenrechting in het achterhoofd, maar... Die man kon niet meer veilig over straat, heeft zijn baan verloren, en het heeft ongetwijfeld ook impact gehad op zijn relatie met vrienden en familie - en dan krijgen ze een werkstraf van 80 uur en 540 euro schadevergoeding? Als je dat combineert met de volgens mij toch vrij lage pakkans voor dit soort vergrijpen, dan voelt het haast symbolisch?

    • Tosti@feddit.nl
      ·
      10 months ago

      Kan hij nu niet via civiele procedure de kosten verhalen? Gemist inkomen, verhuiskosten etc.

      Moet natuurlijk wel directe gevolgschade zijn, maar waarom niet.

    • boerbiet@feddit.nl
      ·
      10 months ago

      Helemaal mee eens. Ik krijg vaak jeuk van het "keihard aanpakken" etc. wat je altijd hoort maar dit is in vergelijking met de gevolgen van de daad toch echt uit balans. Zeker omdat het een vermeende pedofiel betreft zal naar mijn verwachting een groot deel van de bevolking echter toch van mening zijn dat elke straf voor de veroordeelden teveel is.